RESEPI COKLAT MOIST CUP CAKE
Bahan-bahannya:
Bahan A
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
** semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C
4 biji telur - diblender (guna pemukul telur)
Cara-caranya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.
Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak.
4 biji telur - diblender (guna pemukul telur)
Cara-caranya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.
Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yg pertama takut kek jadi mendap. (Sebab guna bekas kecil, kukus 15 minit sahaja)
Untuk topping pula, ibu guna resepi dari Resepi Masakan @ Resepi.iLuvislam
RESEPI TOPPING KEK COKLAT
Bahan-bahannya:
150 gm coklat masakan
150 gm coklat masakan
1/4 cawan air panas
1 sb mentega
1 sb susu pekat (tak letak pon xpe sebab coklat tu dah manis)
* Campurkan semua bahan dan masak secara 'double boiler'



Tiada ulasan:
Catat Ulasan